Gnocchetti, sau cum le mai zicea lumea prin Sardinia, în timpuri străvechi, malloreddus, sunt un tip de paste scurte asemănător cu Gnocchi-care se fac cu cartofi, dar care au o dimensiune redusă, fiind astfel folosită o denumire la diminutiv. Există mai multe teorii cu privire la etimologia denumirii acestui tip de paste, dar cea mai relevantă este asemănarea ca formă dintre aceste două tipuri de paste.
Pastele Malloreddus, sau Gnocchetti Sardi, au origini în zona Sardiniei de Sud, din Italia. Gnocchetti erau folosite la evenimente speciale ale comunității, precum festivaluri, sărbători sau nunți, unde se servea un preparat realizat cu cârnați și sos de roșii. Legenda spune că la nuntă mireasa aducea un coș cu gnocchetti în casa proaspătului devenit soț, iar aceștia serveau, din aceeași farfurie, pastele.
Aceste paste erau realizate de bunicuțele din Sardinia, cu ajutorul unor plăcuțe de lemn cu striații longitudinale. Pe aceste plăcuțe, bucăți mici de aluat de formă cubică erau împinse cu degetul mare, rezultând aceste găluscuțe cu striații.
Roli Schreffel a gătit o rețetă în stil propriu, cu gnocchetti produse de noi, pe care vă provocăm să o încercați!
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 140 g gnocchetti
- 100 g cârnați crud
- ½ ceapă
- 1 conservă de roșii decojite
- ½ linguriță boia afumată
- 30 g parmezan
- fire cimbru proaspăt
- 2 ardei iuți uscați
Preparare
Într-o tigaie încăpătoare încingeți 3 linguri de ulei de măsline, căliti ardeiul iute taiat bucăți de ½ cm și cimbrul, iar după aproximativ 2 minute, le scoateți și le lasăți deoparte.
În tigaia încinsă adăugați compoziția cârnatului, îndepărtând membrana, alături de ceapa tocată mărunt, boia și prajiti la foc mic cam 15 minute. Mai apoi, turnați conserva de roșii decojite și mai fierbeți 15 minute. Asezonați cu sare și piper după gust.
Între timp, într-o oală cu apă, fierbeți gnocchetti timp de 15 minute, pentru ca acestea să fie al dente.
Când pastele sunt gata se pun peste sos și se amestecă preparatul. Serviți într-o farfurie încăpătoare, presărați peste parmezanul și amestecul de ardei iute și cimbru prăjit.
Pofta bună!