🏷Pentru blat:
- 500 g tăiței de casă subțiri;
- 100 g unt topit.
🏷Pentru sirop:
- 2 linguri miere;
- jumătate lămâie stoarsă;
- 350 ml apă.
🏷Pentru cremă:
- 400 ml lapte;
- 40 g amidon;
- 2 linguri zahăr;
- 3 ouă;
- 150 g unt;
- esență de lămâie și vanilie.
🏷Mod de preparare:
- Într-o tavă unsă cu unt se pune hârtia de copt, tăiată după dimensiunea tăvii. Se așează tăițeii și se stropesc uniform cu untul topit.
- Se introduce tava la cuptor pentru 25-30 minute sau până când aceștia se rumenesc;
- Între timp pregătim siropul. Mierea lichidă se amestecă cu zahărul, lămâia și apa. După ce blatul de tăiței este gata, acesta se scoate din cuptor și se lasă la răcit (dar nu complet) și se toarnă uniform siropul peste acesta. Blatul poate să fie mai mult sau mai puțin însiropat, după preferințe.
- Pentru crema de vanilie, se pune la foc o oală cu apă, pe jumătate umplută, pe care o lăsăm să fiarbă.
- Într-un recipient se amestecă laptele cu amidonul, iar într-un alt recipient amestecăm bine ouăle cu zahărul, până se topește zahărul. Peste această compoziție, se adaugă untul topit, esența de vanilie și de lămâie, peste care se adaugă amestecul de lapte cu amidon. Când apa a început să fiarbă, se dă focul la jumătate, iar în oală se pune un vas termorezistent, în care vom prepara crema rezultată.
- Se amesecă constant până ce crema se îngroașă. Dacă aceasta nu s-a îngroșat destul, se mai adaugă amidon.
- Se întinde crema peste blatul de tăiței, iar deasupra se presară fistic proaspăt măcinat. Fructele sunt opționale.
- Se dă la frigider pentru 1-2 ore pentru întărirea cremei.
- Poftă bună!😊